Events and Conferences 2017
“Back to Basics”
Limperg Symposium Statistical Auditing 2017
Vrije Universiteit Amsterdam, Auditorium,
De Boelelaan 1105,
1081 HV, Amsterdam
17 mei 2017
Limperg instituut, Stuurgroep Statistical Auditing
Amsterdam, April 2017
Hierbij nodigt de Stuurgroep Statistical Auditing, verbonden aan het Limperg Instituut, u uit voor het tiende Symposium Statistical Auditing. Het thema is “Back to Basics”.
Financial Audit heeft als doel redelijke zekerheid te krijgen over de getrouwheid van de financiële verantwoording van een organisatie. Men mag verwachten dat door de aanpak van zo’n audit, zowel die getrouwheid, als de redelijke zekerheid erover, in getallen worden uitgedrukt.
De term ‘basics’ in het thema van het symposium slaat op de uitgangspunten, de modellen, voor het toepassen van kwantitatieve modellen in auditing. De presentaties op het symposium maken gebruik van de grondbeginselen van kwantitatieve analyse zoals statistiek en data-analyse.
De ‘basics’ hebben dus betrekking op de onvervangbare interne beheersing, de niet omkeerbare invloed ervan op risicoanalyse, de keuze om op een deelpopulatie een geld- of een postensteekproef uit te voeren, dan wel een (kwantitatief onderbouwde) substantive test met cijferanalyse (= analytical review) uit te voeren.
Er zijn 3 PE-punten (voor AA, RA, RE, en RB) aan het symposium verbonden, en toegang is gratis
Met vriendelijke groet,
Voor het Limperg Instituut Voor de Stuurgroep Statistical Auditing
Prof. dr. T.L.C.M. Groot Prof. dr. J.J.M. de Swart MBA
(bestuursvoorzitter) (voorzitter)
Drs. Rob Christiaanse RA is docent op Nyenrode, lid van de kerngroep Bestuurlijke Informatieverzorging, informatiecontrole, op de VU is hij post master docent IT Audit, Compliance & Advisory. Daarnaast is hij DGA van EFCO BV, een bedrijf dat IT-oplossingen verkoopt in personenvervoer. Rob heeft gewerkt bij Paardekooper & Hoffman, en daarna bij de vervoersmaatschappij NZHVM, nu Connexxion.
Hein Kloosterman RE RA heeft een verleden als vaktechnisch adviseur controle, IT-audit en Statistical Audit bij de Belastingdienst. Hij is betrokken bij de accountantsopleiding van de Business Universiteit Nyenrode en de Erasmus Universiteit (ESAA) en bij de IT-auditopleiding van de VU. Verder is hij lid van de Stuurgroep Statistical Audit. Hij werkt als zelfstandig adviseur op het gebied van IT-audit en Statistical Audit; hij adviseert daarbij ook aan en namens de KEY Group.
Ir. Ferry Geertman RE CISA is managing director bij de KEY Group. Vanuit zijn achtergrond als toegepast wiskundige heeft hij ruime ervaring met data-analyse waaronder het opzetten en evalueren van steekproeven als onderdeel van de interne en externe controle. Daarnaast heeft hij uitgebreide ervaring met het adviseren rondom en het beoordelen van (IT-)risicomanagement en interne beheersing bij grote, multinationale, beursgenoteerde bedrijven.
Dr. Ir. Rabin Neslo is senior auditor bij de Auditdienst Rijk (ADR). Als toegepast wiskundige heeft hij jarenlange ervaring met het analyseren van data en bouwen van wiskundige beslismodellen in verschillende sectoren waaronder publieke gezondheidszorg en onderzoek. Bij de Auditdienst Rijk is hij momenteel bezig met het opzetten van een ADR-brede data-analyse omgeving voor de interne controle van de rijksoverheid.
Paul van Batenburg is de steekproefexpert van Deloitte. Hij adviseert accountants, fiscalisten en consultants van Deloitte over alles wat met steekproefcontrole te maken heeft. Via V&A-accountants adviseurs geeft hij ook cursussen aan Tier 2 en 3 kantoren. Een dag per week doceert hij op Nyenrode.
Willem Veldhuizen RE RTAP is werkzaam als Director bij Meijburg & Co. Hij is specialist op het gebied van fiscale real-time monitoring, data-analyse en statistische steekproeven. Verder is hij lid van de Stuurgroep Statistical Audit, geeft hij college bij het N.O.B. en publiceert hij regelmatig in het vakblad “Tax Assurance” en andere fiscale vakbladen.
Hein Kloosterman: Model voor modellen,
dat is het netwerkmodel dat gepresenteerd wordt. Het transactiemodel, het schillenmodel en het ‘doos met geld’-model zijn de basis, de logica, voor het invullen van de mogelijkheden voor statistiek in auditing. Daarmee zijn de componenten, de onvervangbare interne beheersing, de middelen om de voortdurende werking ervan vast te stellen en de verschillende manier om de gegevensgerichte controle-activiteiten uit te voeren in één holistisch kader geplaatst. De andere presentaties laten zien dat de aanvulling van de modelbouw met statistiek leidt tot een universele aanpak van de financiële controle.
Ferry Geertman: Van onvervangbare interne beheersing tot data-analyse
Interne beheersing is zeer belangrijk. Maar, hoe moet de financial auditor de interne beheersing in samenhang met IT toetsen? Wat is ‘onvervangbare interne controle’ en waarom is dit zo belangrijk? Aan de hand van modellen en voorbeelden laat Ferry Geertman mogelijkheden en beperkingen zien van statistiek en data-analyse bij het beoordelen van de interne beheersing.
Rabin Neslo: Cijferanalyse op statistische grondslag
Om te achterhalen wat de gesteldheid is van een organisatie wordt er door (externe) controleurs gekeken naar de instroom, transformatieslag en uitstroom van goederen en diensten en de interne beheersing op het geheel. Rabin Neslo zal in zijn presentatie aangeven waarnaar gekeken moet worden voordat je cijfer- of data-analyse uit de kast trekt en zal ingaan op hoe je de eerder genoemde processen kan bekijken en beoordelen. Dit aan de hand van simpele voorbeelden.
Paul van Batenburg: Steekproeven - back to basics
Paul van Batenburg gaat terug naar de basisvragen van steekproefcontrole: wat wil je doen, wat wil je meten, wat steek je, wat bereken je en hoe doe je dat. Tenslotte laat hij zien dat een (te) vaak in de praktijk gebruikte methode maar zelden terecht gebruikt wordt.
Willem Veldhuizen: Een toepassing
Aan het eind van deze middag passeren, aan de hand van een voorbeeld, onderwerpen uit voorgaande presentaties de revue. De casus betreft de uitvoering van een steekproef waarbij de Controleaanpak Belastingdienst (CAB) het uitgangspunt is . Verwacht geen theoretische uiteenzetting, maar verwondert u zich samen met de presentator over de wereld van de statistical auditing. Een ding is zeker "Er zijn slechts twee dingen zeker in het leven: dood en… belastingen!"
Limperg Symposium Statistical Auditing 2017
AANMELDEN
Link: Inschrijving gesloten
Plaats: Auditorium, Vrije Universiteit Amsterdam,
De Boelelaan 1105,
1081 HV, Amsterdam.
Datum: 17 mei 2017
Tijd: 13:30 tot 17:20, met ontvangst vanaf 13:00 en borrel tot 18:00
Programma
13:00 Ontvangst met koffie en thee
13:30 Opening,
Tom Groot, bestuursvoorzitter Limperg Instituut
13:35 Inleiding,
Rob Christiaanse, dagvoorzitter, Nyenrode, VU
13:45 Model en modellen,
Hein Kloosterman, Key Group
14:20 Onvervangbare interne beheersing tot en met (data-analyse),
Ferry Geertman, Key Group
14:55 Pauze
15:25 Cijferanalyse op statistische grondslag,
Rabin Neslo, Auditdienst Rijk
16:00 Steekproeven - back to basics,
Paul van Batenburg , Deloitte
16:35 Een toepassing,
Willem Veldhuizen, KPMG Meijburg
17:10 Afsluiting,
Rob Christiaanse
17:20 Drankje en hapje
18:00 Einde borrel